Såhär skickar du anonyma e-postmeddelanden

Du vill ju inte att privata e-postmeddelanden ska hamna i fel händer. Läs mer om att vara säker genom att skicka anonyma e-postmeddelanden!

En grundlig guide om att skicka anonyma e-postmeddelanden

Skickar du någonsin e-post med känsligt innehåll? Förmodligen. Är meddelandena skyddade mot nyfikna ögon? Förmodligen inte.

Det finns en god chans att andra, förutom mottagaren, använder verktyg för att rota igenom din personliga information. Det finns flera enkla lösningar om du vill hålla din brevlåda mer privat, som t.ex. att byta till en säker e-postleverantör.

Varför bör du skicka anonyma e-postmeddelanden?

Du oroar dig förmodligen inte över detta, men stora kommersiella e-postleverantörer som Google och Yahoo är inte särskilt bekymrade över din integritet. Särskilt inte när det gäller annonsörer och tillgång för tredje parter. Dessa leverantörer genererar intäkter från annonser, så dina surfnings- och köpvanor är en inkomst för dem.

Google gav till exempel tredje parter full tillgång till användarnas meddelanden och tillät dem att spåra alla köp så att de kunde identifiera potentiella kunder. Yahoo gjorde samma sak och ertappades samtidigt med att skanna e-postmeddelanden för amerikanska övervakningsbyråer. Så säker är din personliga information.

Finns det en enkel lösning för allt snokande? Ärligt talat så finns det inte alltid en lösning. Men det finns flera saker du kan göra för att hålla din online-korrespondens privat och ospårbar.

Vad är ett anonymt e-postmeddelande?

Ett anonymt e-postmeddelande är ett e-postmeddelande som döljer avsändarens identitet. Detta innebär att det aldrig kan spåras tillbaka till dig när du skickar ett anonymt e-postmeddelande. Med de flesta kommersiella e-postleverantörer är detta inte fallet, eftersom de kan exponera din IP-adress, vilket gör det lättare för hackare att hitta din stad, stat och internetleverantör.

Visst, det kanske inte är ett problem om du bara skickar informella meddelanden, men vad händer om du även kommunicerar känslig information via e-post? Som personnummer, kreditkort och kontonummer?

Det finns fler skäl till att du bör hålla dina e-postmeddelanden helt ospårbara. Du kan hamna i en situation där du behöver rapportera ett brott, bedrägeri eller oanständigt beteende hos din chef eller medarbetare till exempel.

Du vill inte att sådan information ska hamna i fel händer. Så om du vill undvika det så finns det två saker du kan göra. Antingen så kan du använda dig av temporära engångs-meddelanden eller så kan du öppna ett anonymt e-postkonto som är hemligt, namnlöst och utan någon uppenbar anslutning till dig.

Skillnaden mellan engångs- och anonym e-post

Det finns en skillnad mellan engångs- och anonym, krypterad, e-post. En krypterad e-posttjänst fungerar precis som vanligt, med en viktig skillnad: meddelandena konverteras till en hemlig kod för att förhindra obehöriga entiteter från att komma åt ditt innehåll.

Den här end-to-end-krypteringen täcker vanligtvis alla dina e-postmeddelanden, inkorgen och kontaktlistan. Den säkerställer att ingen kan snoka runt och läsa dina e-postmeddelanden, detta gäller även för tjänsteleverantören i vissa fall. Det finns flera pålitliga och säkra, krypterade, e-postleverantörer; vi kommer att gå över dem nedan.

En engångs-e-postadress är något du använder temporärt. Det är en e-postadress för engångsbruk som gör att du kan skicka ett meddelande och som därefter vidarebefordrar alla inkommande svar till din befintliga inkorg. På så sätt vet mottagarna aldrig att det var du som skickade e-postmeddelandet, men du kommer att få deras e-postmeddelanden.

Ännu viktigare är att engångs-e-postmeddelanden fungerar som ett skyddande lager över din inkorg. De används vanligtvis för att registrera sig till nyhetsbrev eller för att handla online, och de skyddar dig från oönskad skräppost eller dataintrång från hackare som hittade en svag punkt i ditt e-postkonto.

Hur skickar jag ett anonymt e-postmeddelande?

Om du vill skicka ett anonymt e-postmeddelande är det förmodligen enklast att skapa ett nytt e-postkonto. Naturligtvis kan du helt enkelt skapa ett nytt, falskt konto med Google eller Yahoo, men det löser inte problemet med att dessa tjänster fortfarande kan spåra dina onlinevanor.

En av de första sakerna du bör göra är att upprätthålla förnuftiga onlinevanor, vilket inkluderar att surfa anonymt. Om du vill surfa privat måste du konfigurera ett VPN (virtual private network) och kombinera detta med en webbläsare som Tor till exempel. Med flera servrar och vägar för din trafik gör detta dina onlinevanor praktiskt taget omöjliga att spåra.

För det andra kan du skapa ett e-postkonto som stöder SSL-kryptering (Secure Sockets Layer). SSL är grundläggande kryptering som du kan använda för att förhindra att andra spionerar på dina onlinevanor. Du vet att ditt e-postkonto är krypterat när du ser HTTPS i webbadressen. Stora e-postleverantörer som Gmail och Yahoo stöder HTTPS.

Även om SSL är bra för surfning kan det aldrig hålla din e-postkorrespondens helt dold. Det enda som fungerar i det fallet är att skaffa dig en säker e-posttjänst. Naturligtvis kan dessa tjänster fortfarande hålla en logg med din IP-adress och annan information, men flera pålitliga tjänster respekterar din integritet och samlar inte in dina data.

Ett annat alternativ är Pretty Good Privacy (PGP). Detta är ett krypteringssystem som oftast används för att skicka krypterade meddelanden mellan två personer. Det erbjuder ett extra lager av säkerhet för alla dina e-postmeddelanden.

Så här fungerar PGP: Du har en offentlig nyckel för att kryptera meddelanden och en privat nyckel för att dekryptera meddelanden. När du skickar ett meddelande krypteras det meddelandet först till oläslig text med hjälp av en offentlig nyckel. Det här meddelandet skickas sedan till mottagaren, som har en privat nyckel för att låsa upp och dekryptera det så att det kan läsas på deras enhet. På så sätt kan du kommunicera privat online via e-post.

De bästa anonyma e-postkontona

Det är viktigt att vara anonym online. Dessa anonyma e-posttjänster är ditt säkraste alternativ för att delta i ospårbar e-postkommunikation. De flesta av dessa tjänster tillhandahåller end-to-end-kryptering, automatisk radering av e-postmeddelanden, blockerade IP-adresser och lösenordsskydd för ditt anonyma e-postkonto.

De kräver ingen eller minimal personlig information och de är i allmänhet ganska överkomliga. Dessutom har de olika funktioner och verktyg för att bäst skräddarsy dina specifika behov.

Vi har listat några av de bästa tjänsterna som skapar namnlösa och oidentifierbara e-postadresser för dig nedan.

1. Protonmail

Detta är en webbaserad tjänst som tillhandahåller helt krypterade meddelanden. ProtonMail säkerställer att ingen kan få tillgång till dina data, inte ens företaget självt, som inte ens ber om någon personlig information när du registrerar dig. Du kan även skapa självförstörande meddelanden och bestämma deras livslängd själv.

Du kan få ett konto på 500 MB data gratis, med vilket du kan skicka upp till 150 meddelanden per dag. Om du betalar fyra euro per månad får du tillgång till avancerade funktioner. En av anledningarna till att ProtonMail får så höga poäng på anonymitet är på grund av integrationen med Tor-webbläsaren. Den enda nackdelen? ProtonMail ber om ditt mobilnummer för att skapa ditt konto.

2. Mailfence

Mailfence erbjuder en del bra säkerhetsfunktioner för att hålla dina e-postmeddelanden anonyma för tredje parter och till och med företaget självt. De garanterar att ingen skräppost tar sig in och att det inte förekommer någon spårning, plus att regeringen inte har någon som helst tillgång.

De arbetar med digitalt signerade e-postmeddelanden som låter mottagaren veta att ett meddelande verkligen kommer från dig. Dessutom erbjuder de en OpenPGP-nyckelfunktion som låter dig skapa, importera, publicera och hantera dessa nycklar.

3. Secure Mail

Den här tjänsten krypterar din e-post med en 4096-bitars nyckel och SSL-kryptering. På så sätt kan dina meddelanden inte läsas av någon annan än dig. De loggar inte heller din IP-adress, vilket innebär att de inte har någon av dina identifierbara uppgifter och inte kan vidarebefordra dessa till regeringar eller annonsörer.

När du skapar ett Secure Mail-konto behöver du dessutom inte dela någon personlig information, som mobilnummer.

4. Guerrilla Mail

Detta är en bra krypterad e-postleverantör som hjälper dig att skicka temporära engångsmeddelanden. Som användare får du en slumpmässig e-postadress som gör att du kan skicka och ta emot meddelanden. Du kan ge e-postadressen till de personer eller tjänster som du inte litar på och kontrollera dina inkommande meddelanden på Guerrilla Mail för att verifiera eller ta bort dem.

En av deras bästa funktioner är tidsinställda meddelanden, vilket innebär att alla meddelanden sparas i en timme, varefter de förstörs. På så sätt håller du din personliga inkorg fri från oönskad skräppost och e-postmeddelanden, plus att det ger dig möjligheten att dölja känslig kommunikation om du så vill. Guerrilla Mail är kompatibel med webbläsaren Tor, vilket garanterar en virtuell osynlighet.

5. Trashmail.com

Om du vill ha mer kontroll över dina meddelanden och din tillfälliga e-postlåda kanske TrashMail.com är tjänsten för dig. Du kan skapa ett nytt e-postmeddelande från flera domänalternativ, varefter Trashmail.com vidarebefordrar det till din befintliga e-postadress. Du bestämmer hur länge.

Du kan skapa hur många e-postadresser du vill och om du vill ha obegränsad vidarebefordran betalar du ett överkomligt pris årligen.

6. NordVPN

NordVPN är en global VPN-tjänst som säkerställer en pålitlig internetanslutning när du surfar online. Det finns alltid ett bra erbjudande på deras webbplats med rabatter på upp till 70%. NordVPN garanterar en annonsfri surfupplevelse och skyddar dig också mot webbplatser med malware-hosting.

Hur tar jag emot ett anonymt e-postmeddelande?

Allt beror på vilken tjänst du använder. Om du väljer en anonym e-posttjänst som Guerrilla Mail till exempel, tar du emot dina e-postmeddelanden på detta temporära e-postkonto. Du kan kontrollera dem, verifiera eller ta bort dem, och efter en timme försvinner din kommunikation. Vissa tjänster vidarebefordrar svaren och meddelandena du får till ditt vanliga e-postkonto.

Om du bara behöver ta emot e-postmeddelanden och inte skicka dem är Trashmail en av de bästa tjänsterna vi kan rekommendera. Som en leverantör med fokus bara på inkorgen, erbjuder den upp till 25 temporära e-postkonton från sexton olika domäner. Eftersom den filtrerar skräppost säkerställer det att endast de mest relevanta meddelandena hamnar i din temporära anonyma e-postlåda. Du kan själv bestämma hur länge du vill att ditt konto ska vara "live", varefter det automatiskt raderas helt.

Skicka ett anonymt e-postmeddelande med en bifogad fil

Flera tjänster låter dig skicka anonyma e-postmeddelanden med bilagor, Guerrilla Mail till exempel. Med denna tjänst kan du bifoga en fil eller bild till meddelandet om den är mindre än 15 MB stor.

Hur du förblir anonym när du skickar anonyma e-postmeddelanden

Vi har diskuterat detta tidigare, men förutom att använda en anonym e-postleverantör bör du överväga att installera ett pålitlig VPN (som NordVPN) eller webbläsaren Tor. På så sätt kommer du att hålla din IP-adress dold och din identitet säker när du skickar ett e-postmeddelande eller surfar på webben.

Ett VPN krypterar din anslutning och dirigerar all trafik via en mellanhands-server. Detta döljer din IP-adress och plats, så att dina onlineaktiviteter förblir privata. Du kan se det som en säker tunnel mellan din enhet och VPN-servern.

Tor uppnår samma resultat genom att skicka din anslutning via nätverksnoder för att hålla din identitet och plats dold.

Vill du veta mer om fördelarna med VPN om du vill vara anonym online? Se då till att läsa vår VPN-artikel här.

Skicka ett SMS-meddelande
Läs mer om SMS:ande