De säkraste e-postleverantörerna för integritetsskydd

E-postmeddelanden är en stor säkerhetsrisk. Läs om de 4 bästa sätten att eliminera risken med e-post. Tips #4 är viktigt!

De 3 säkraste e-postleverantörerna för integritetsskydd

E-postsäkerhet och datakryptering är inte en hype eller ett sätt att tillhandahålla försäljning åt företag som framställer programvaror för integritet. Att kryptera dina meddelanden och bilagor är viktigt om du vill skydda dig själv mot hackare som försöker få tillgång till din information.

Oavsett om du använder Gmail eller Outlook är det fortfarande en enorm säkerhetsrisk att skicka e-postmeddelanden, den risken måste elimineras. Hur? Genom att välja säkra e-postleverantörer istället för vanliga e-postleverantörer.

Vad är säker e-post?

Under de senaste åren har e-post blivit en betydande säkerhetsrisk för regeringar, företag och individer. Populariteten hos säkra e-postleverantörer har ökat drastiskt. Så vad är skillnaden mellan säker e-post och vanlig e-post?

Är Gmail och Outlook säkra? Tänk om. De flesta stora e-postleverantörer som Gmail gillar att betrakta sig själva som pålitliga och säkra, men sanningen är att de inte är det. En riktigt säker e-postleverantör krypterar dina data, vilket gör det omöjligt för dem och tredje parter att läsa dina e-postkonversationer.

Säkra e-postleverantörer är baserade på öppen källkod, vilket gör det möjligt för andra säkerhetsleverantörer att inspektera programvaran. Dessa tjänster profilerar dig inte, loggar inte dina metadata och säljer inte dina data till tredje parter.

Vanliga e-postleverantörer som Gmail eller Outlook fallerar i alla dessa kategorier. Gmail krypterar anslutningen mellan datorn och servern, men den försummar att kryptera informationen när den når sin slutdestination. Därför kommer alla dina meddelanden att hamna på Googles servrar, redo att läsas eller hämtas av alla som utför en framgångsrik dataattack.

Denna brist på end-to-end-kryptering är inte bara oönskad om du vill avvärja skadliga tredje parter, det betyder även också att Google kan få tillgång till innehållet i din inkorg. Denna åtkomst innebär att Google skannar meddelanden för reklamändamål.

End-to-end-kryptering är viktigt

Säkra e-postleverantörer döljer innehållet i ett e-postmeddelande för att skydda den potentiellt känsliga information som det innehåller. De ser till att informationen i meddelandet endast kan läsas av den avsedda mottagaren.

Hur fungerar end-to-end-kryptering med en nyckel?

Din e-post omvandlas till ett krypterat pussel som kräver en nyckel för att låsas upp. Den här autentiseringsnyckeln säkerställer att ingen annan än mottagaren kan få åtkomst till innehållet i meddelandet. Ingen hackare som fångar upp det kan göra något med innehållet eller alla värdefulla bilagor.

Fördelar med krypterad e-post

E-post är särskilt sårbart vid säkerhetsproblem eftersom meddelanden skickas över olika (offentliga) nätverk som inte alltid är så säkra som du vill att de ska vara. Krypterade e-postmeddelanden hjälper dig att skydda känsliga data, till exempel personnummer, inloggningsuppgifter och bankkontonummer.

De hjälper även webbaserade e-posttjänster som Gmail att förbättra sin cybersäkerhet genom att blockera hackare som vill infiltrera sina system via e-postkonton. Hackare använder ofta osäkra nätverk för att fånga en hel e-postinkorg, vilket kan leda till betydande problem. Du vill hålla dessa hot i schack, och att använda en säker e-postleverantör är ett bra sätt att göra det på..

Hur säkrar jag mitt e-post-konto?

Meddelandekryptering är viktigt om du vill skicka och ta emot e-postmeddelanden på ett säkert sätt. När du använder en krypterad e-posttjänst kan du hjälpa till att skydda dina data, men du kan också vidta andra säkerhetsåtgärder för att se till att dina data förblir säkra.

  1. Säkra lösenord är den första försvarslinjen. Se alltid till att du använder en mängd olika bokstäver, siffror och symboler. Kombinera versaler och gemener och undvik igenkännliga ord för att vara på den säkra sidan. Använd alltid ett unikt lösenord.
  2. Ett ytterligare steg är att använda säkerhetsfrågor. Om ditt lösenord komprometteras erbjuder säkerhetsfrågor ett extra skyddslager. Se bara till att svaren på frågorna är falska eller inte lätta att lista ut.
  3. SSL (Secure Socket Layers) skapar en säker länk mellan en webbserver och en webbläsare. Du kan snabbt kontrollera om länken är säker genom att kontrollera webbadressen. Om den börjar med HTTPS snarare än bara HTTP betyder det att du befinner dig i en säker miljö där en SSL-kryptering är aktiv.
  4. Använd tvåfaktorsautentisering om möjligt. Det bästa sättet att skydda ditt e-postkonto är att använda tvåfaktorsautentisering, helst via en app som Google Authenticator. Att använda en tvåfaktorsautentisering baserad på sms är mindre säkert, eftersom ditt telefonnummer kan kapas.

Hur krypterar jag ett e-postmeddelande?

Vissa säkra e-postleverantörer integrerar verktyg som Pretty Good Privacy (PGP). Med det här protokollet kan du låsa innehållet i meddelandet och förse en säker nyckel till den avsedda mottagaren. På så sätt är mottagaren den enda som kan låsa upp och läsa ditt meddelande. Om oönskade parter utan nyckeln snappar upp meddelandet är innehållet oläsligt och se ut som rappakalja.

PGP blandar innehållet i ett e-postmeddelande, så det blir ett pussel som bara du och mottagaren kan lösa med en nyckel. Det är omöjligt att dekryptera meddelandet utan nyckeln.

Varje person har en offentlig och en privat nyckel i form av en digital kod. Den offentliga nyckeln lagras på en nyckelserver och kan nås av alla som vill kryptera och skicka ett e-postmeddelande. Den privata nyckeln lagras säkert och privat på mottagarens dator, och endast den personen har tillgång till den.

De säkraste e-postleverantörerna

Säkra e-posttjänster är ditt säkraste alternativ för att se till att din e-postkommunikation är omöjlig att spåra. De flesta av dessa tjänster tillhandahåller end-to-end-kryptering, automatisk radering av e-postmeddelanden, blockerade IP-adresser och lösenordsskydd för ditt e-postkonto.

När det gäller datasäkerhet är det alltid bäst att använda en etablerad, säker, och krypterad leverantör. Två av de bästa tjänsterna som finns tillgängliga är Protonmail och Tutanota. Säkerhetsmässigt är du trygg med båda alternativen.

Protonmail och Tutanota har en solid meritlista när det gäller end-to-end-kryptering, och du kan lita på båda två, även bland de som inte använder tjänsterna. De använder också båda en nollkunskapsinfrastruktur, vilket innebär att inte ens de själva kan läsa eller använda dina meddelanden.

  • ProtonMail: Detta är en av de mest populära krypterade leverantörerna, och med rätta. ProtonMail krypterar sina data på servrar i Schweiz, som har en av de strängaste integritetslagarna i världen. ProtonMail är baserad på en öppen källkod-teknik vilket är avgörande för att säkerställa de högsta säkerhetsnivåerna eftersom dessa typer av programvara är öppna för inspektion från världens säkerhetsexperter. En av anledningarna till att ProtonMail får så bra poäng i anonymitet är på grund av det specifika stödet till webbläsaren Tor. ProtonMail lagrar inte IP-adresser och det integrerar PGP för en fullständigt säker upplevelse. De ber inte om personuppgifter när du registrerar dig, och de erbjuder ett gratis konto på 500 MB per månad.
  • Tutanota: Detta är en annan starkt rekommenderad säker e-postleverantör. Deras funktions-uppsättning är enorm, och de granskar sin tjänst regelbundet för att se till att användarna kan lita på dess skydd. Tutanotas servrar befinner sig i Tyskland, och deras tjänst är baserad på flera stiftelser med öppen källkod-funktioner. Även om de erbjuder samma förstklassiga end-to-end-kryptering som ProtonMail, tar de det ett steg längre genom att kryptera fler delar av din e-post och inkorg, som din kalender och adressbok. De förser även en nollkunskaps-textsökning, vilket innebär att ingen på Tutanota kan se vad du söker efter i dina e-postmeddelanden.

Vill du ha ännu fler alternativ? Kolla in vår artikel om anonyma e-posttjänster.

Hur skickar jag ett säkert e-postmeddelande i Gmail?

End-to-end-kryptering är viktigt i alla e-postsystem. En säker leverantör krypterar data på servern, vilket gör det värdelöst för tredje parter som fångar upp meddelandet. Visste du att du även kan skicka säkra sms med Gmail?

Vill du kryptera e-post med PGP i Gmail? Då kan du använda Chrome-tillägget FlowCrypt för att skydda alla dina e-postmeddelanden och bilagor på Gmail med end-to-end-kryptering. Detta Chrome-tillägg fungerar felfritt och integreras sömlöst med ditt Gmail-konto när du använder OpenPGP.

FlowCrypt är lätt att använda och konfigureras med några klick. Det lägger till en "Secure Compose"-knapp i Gmail, vilket gör det möjligt för dig att skicka och ta emot privata PGP-krypterade e-postmeddelanden och bilagor när du vill. Dessutom ser det till att du kan signera dina meddelanden digitalt för att säkerställa mottagaren att e-postmeddelandet verkligen är ditt.

Hur skickar jag ett säkert e-postmeddelande i Outlook?

Vi har samlat de bästa tre sätten att skicka krypterade e-postmeddelanden i Outlook:

  • Gpg4o: Detta är ett Outlook-tillägg som implementerar OpenPGP-standarden via GnuPG. Det integreras sömlöst med Outlook 2010-2016 och garanterar integriteten för all din e-postkorrespondens med end-to-end-kryptering. Det är enkelt att konfigurera, och användarupplevelsen är även mycket intuitiv med alla de senaste funktionerna för utmärkt säkerhet. De erbjuder en gratis version utan kommersiellt bruk. Kundtjänst är endast tillgängligt för Pro-användare.
  • GpG4win: Den här lösningen för Windows-datorer erbjuder inte bara e-postkryptering utan en hel uppsättning verktyg. Du kan till exempel även använda den för filkryptering i utforskaren. Alla verktyg är gratis. Hjälp och stöd ges genom deras community. GpG4win använder GnuPG-kryptering med offentliga nycklar för datakryptering och digitala signaturer.
  • p≡p: Pretty Easy Privacy är en implementering av Open PGP-standarden som kan användas över flera plattformar. p≡p erbjuder automatisk kryptering, vilket gör det till ett enkelt verktyg att arbeta med för användaren. E-postkryptering är tillgänglig för Microsoft Outlook på Windows såväl som på Android-telefoner. Om du använder den som en Android-app är den gratis. När du använder det som ett Outlook-tillägg kostar det dig 25 dollar. Hjälp och kundtjänst är tillgängliga via e-post.
Skicka ett SMS-meddelande
Läs mer om SMS:ande