Ett anonymt VPN – Är det värt det?

Spårad och hackad? Inte med VPN! Ta reda på allt om fördelarna med ett starkt VPN och de bästa sätten att använda dem på.

Anonyma VPN – Är de värt det? 8 smarta sätt att använda VPN

Vad betyder VPN?

VPN är en förkortning för Virtual Private Network (Virituellt Privat Nätverk). Det finns ett flertal leverantörer där ute, men något de alla har gemensamt är att de är dedikerade till att förse både integritet och anonymitet till dig online.

Ett bra VPN upprättar en skyddad nätverksanslutning när du använder offentliga nätverk. Det krypterar dina rörelser på internet och döljer din identitet online. Detta förhindrar tredje parter från att spåra dina aktiviteter och stjäla dina data.

Varför du borde använda ett VPN

Webben och osäkrade WiFi-nätverk är en guldgruva för hackare och företag som vill använda dina data för egen vinning. Om du surfar på oskyddade enheter kan dessa tredje parter enkelt få tag på dina data. Varje gång du exponerar din privata information eller dina internetvanor skapar du en möjlighet för dem att spåra eller attackera dig.

Tänk på alla de gånger du har läst dina e-postmeddelanden eller kontrollerat ditt bankkonto medan du väntat på tåget eller druckit en kopp kaffe någonstans. Om du inte var inloggad på ett privat nätverk kan alla dina onlineaktiviteter enkelt ha spårats av andra som använder samma nätverk.

Det beror på att dina data skickas via ett oskyddat nätverk. Stora företag som Google snokar runt på dessa nätverk, eftersom det betyder att de kan övervaka dina surfvanor och sälja dina data till annonsörer. Hackare är ännu mer irriterande. Om de får tag på dina data kan de infektera dina system med sabotageprogram, stjäla dina data och till och med blockera din dator och dina filer.

Ett bra VPN förhindrar att detta händer. Det ansluter din smartphone, surfplatta eller bärbara dator till en server någonstans på internet, så att du lugnt kan surfa med den datorns internetanslutning. All data som överförs under dina onlinesessioner visas som om de kommer från den servern och döljer därmed din plats och IP-adress.

Oavsett om du skickar e-post, handlar online, betalar räkningar eller laddar ner innehåll, kommer ett bra VPN att hålla din identitet privat och säker.

Vad gör ett VPN?

Som tidigare nämnt maskerar ett VPN din IP-adress för att göra dina onlineaktiviteter ospårbara. De upprättar också krypterade anslutningar för en ännu bättre nivå av anonymitet online. På så sätt kan du säkert skicka och ta emot information utan att någon kan spåra dina data.

Funktioner som du bör vara uppmärksam på när du överväger ett VPN:

  • Ett VPN har säkra krypteringsprotokoll. Dessa förhindrar att du lämna spår i din webbhistorik eller cookies. Det är särskilt viktigt att dina cookies krypteras eftersom det förhindrar tredje parter från att få tillgång till din känsliga information och data du lämnar på webbplatser. De flesta VPN-tjänster sparar inte heller loggar över dina aktiviteter, vilket innebär att dina användarmönster också förblir dolda.
  • Ett bra VPN använder sig även av en kill switch. Denna funktion behövs när din VPN-anslutning plötsligt avbryts, vilket tillfälligt synliggör alla dina data. Det vore riskabelt. En kill switch avslutar din onlinesession, vilket minskar risken för att dina data komprometteras.
  • Ett starkt VPN kontrollerar alla som försöker logga in. Den använder flera autentiseringsmetoder för att se till att ingen tredje part försöker smyga in på din säkra anslutning. En av metoderna är att skicka en verifieringskod till din smartphone när du har skrivit in ditt lösenord.

Fördelarna med att använda ett bra VPN:

  • Dölj din aktivitet online: den faktiska platsen du befinner dig på förblir förklädd eftersom du är ansluten till en annan server. Detta gör att du kan surfa anonymt eftersom all onlinetrafik kommer transporteras via VPN-anslutningen. Det skyddar även din webbhistorik från att hittas, samlas in och säljas till andra parter.
  • Streama geo-blockerat innehåll: innehåll på streamingtjänster kan ofta bara nås från vissa delar av världen. När du är ute och reser till exempel kan du inte alltid få tillgång till innehållet från ditt hemland och vice versa. Det beror på att standardanslutningar använder lokala servrar för att avgöra var du befinner dig. Om du använder dig av platsförfalskning med VPN kan du byta server till ett annat land. Detta ändrar din plats och gör det möjligt för dig att komma åt innehåll från hela världen, som den lokala streamingtjänsten du använder hemma, men inte kan använda när du reser.
  • Ladda ner filer: vi uppmuntrar självklart inte detta, men många använder VPN-anslutningar för att ladda ner filer via uTorrent. Ett VPN skyddar dig från att loggas medan du torrentar och ser till att ingen kan se dina torrent-aktiviteter. Det kan även göra nedladdningen mycket snabbare eftersom Internet-leverantörer tenderar att göra uTorrent långsammare.
  • Få åtkomst till ditt hemmanätverk när du reser: du kan konfigurera ditt eget VPN för att komma åt ditt hemmanätverk när du är utomlands. På så sätt kan du använda lokala filer och spela spel via internet som om du var ansluten till samma lokala nätverk (LAN).
  • Få åtkomst till ditt företagsnätverk när du reser: du kan även använda ett VPN för att komma åt ditt företagsnätverk när du är på resande fot. Eftersom dina lokala nätverksresurser inte är direkt exponerade till internet ökas även säkerheten. Och eftersom VPN-tjänster ansluter till privata servrar minskar detta riskerna för dataläckage.

Hur fungerar ett VPN?

När du ansluter din smartphone, surfplatta eller bärbara dator till en VPN beter sig din enhet som om den existerar i samma nätverk som detta VPN. Detta innebär att all din onlinetrafik transporteras via en säker anslutning till detta VPN.

Eftersom ett VPN döljer din IP-adress kan dina internetleverantörer och andra tredje parter inte se vilka webbplatser du besöker och vilka data du skickar och tar emot på internet. Din sökhistorik förblir dold eftersom alla dina aktiviteter är kopplade till VPN-serverns IP-adress, inte din.

Så när du surfar när du är ansluten till ett VPN skapar ditt VPN en datatunnel mellan ditt lokala nätverk och en utgångsnod på en annan plats. Det får det att verka som att du var någon annanstans. Det använder även kryptering för att förvränga dina data när de skickas via ett WiFi-nätverk, vilket gör dina data oläsliga och värdelösa för alla som kan få tag på dem.

Hur använder jag ett VPN?

Varje resa börjar med en grundlig undersökning. Eftersom alla VPN-tjänster har olika appar måste du noggrant undersöka vilken tjänst som passar dina specifika behov. När du har valt en VPN-tjänst som passar dig bäst kan du börja registrera dig.

I de flesta fall måste du registrera dig med en e-postadress. Även om de flesta VPN-tjänster garanterar att din e-postadress inte vidarebefordras till en tredje part, är det alltid klokt att skapa ett nytt konto för att vara extra säker på att du förblir anonym.

När du har öppnat appen kommer du förmodligen se en anslutningsknapp som du kan trycka på för att starta ditt VPN. Den här funktionen hjälper dig att automatiskt hitta den bästa tillgängliga servern. Servern närmast dig, eller servern som ditt VPN väljer, har för det mesta den snabbaste hastigheten. Du kan även klicka på en kartnål eller bläddra i serverlistan för att själv välja servern du vill ansluta till.

När du har kommit till inställningsavsnittet bör du först aktivera kill switch. Denna funktion blockerar all trafik och aktivitet online om din VPN-anslutning störs. Ibland stöter du på alternativet att välja VPN-protokoll. I så fall är OpenVPN alltid det bästa och mest aktuella alternativet.

Slutligen erbjuder VPN-tjänster mer avancerade funktioner, till exempel annonsborttagning och skydd mot sabotageprogram. Ett VPN som NordVPN är ett utmärkt val om dessa saker är viktiga för dig.

Tips: kom alltid ihåg att starta ditt VPN omedelbart när du är online. Först när ditt VPN är igång kan du surfa på internet hur du vill, eftersom VPN skyddar dina data!

De bästa anonyma VPN

Enligt oss är NordVPN en av de bästa VPN-tjänsterna. De använder inte bara den säkraste och mest pålitliga krypteringen i världen, de upprätthåller även en strikt policy om att inte logga aktivitet. Detta innebär att ingen av dina surfvanor eller aktiviteter online spåras och loggas i en användarprofil.

Dessutom har de integrerat sin kill switch automatiskt och låter dig styra vilka appar som blockeras när en anslutning störs. Och även om NordVPN är en av de säkraste tillgängliga tjänsterna som finns kompromissar de inte med hastigheten. De hittar automatiskt servrarna med de snabbaste hastighetsnivåerna och ansluter dig till dem.

Skydd mot dataläckage är också en viktig funktion hos NordVPN. De har en av de bästa tillgängliga skyddsfunktionerna för dataläckage, så dina data alltid är säkra inom de krypterade väggarna i din VPN-anslutning. Du behöver inte heller oroa dig för oönskade annonser. På grund av deras förstklassiga reklamblockerare står du på säkert avstånd från spårare, phishing-bedrägerier och onlineprofilering.

Så prova på NordVPN! De är mycket prisvärda och erbjuder upp till 70% rabatt.

VPN-tillägg för Chrome

De flesta av de bästa VPN-leverantörerna kommer även att erbjuda ett VPN-tillägg för Chrome. Detta tillägg skiljer sig från ett typiskt VPN eftersom det mer specifikt fungerar som ett tillägg i din webbläsare.

När du överväger att använda ett tillägg bör du först tänka på vilka behov du har. Om du bara behöver det grundläggande kan ett gratis VPN-tillägg för Chrome passa dina behov perfekt. Men om du letar efter mer omfattande funktioner eller streaming-support kan du behöva överväga ett mer exklusivt tillägg.

Fördelarna med ett starkt VPN-tillägg är funktionalitet och kraft. De låter dig ibland styra skrivbordsappen direkt från webbläsaren till exempel. Andra erbjuder webbläsartillägg, vilket kan vara användbart om du använder en enhet som inte tillåter att VPN-klienter installeras.

NordVPN är det bästa enligt oss eftersom det är snabbt, kraftfullt och extremt användarvänligt. Det är ett fullständigt tillägg, inte bara en proxy, och det garanterar dig fullt skydd online. Andra bra tillägg för Chrome är ExpressVPN, Windscribe och Private Internet Access.

Skicka ett SMS-meddelande
Läs mer om SMS:ande