Hur är man anonym online? En djupgående guide

Anonymitet online låter dig surfa fritt, utan oro för att spåras eller hackas. Läs mer om att vara anonym online och att använda ett VPN!

Att vara anonym online: Hur och varför du borde!

Varför du bör vara anonym online?

Tror du att du inte har något att dölja på internet? Tänk om. Bortsett från det faktum att stora företag tjänar pengar på ditt onlinebeteende är du även sårbar för hackare som försöker stjäla dina känsliga data. Det finns mycket som kan gå fel när du surfar helt exponerad på internet. Dags att lära dig allt om integritet online!

Om du surfar på internet är det lätt att tro att du är helt anonym, men faktum är att du inte är det. Även när du inte delar någon personlig information är din integritet online inte självklar. Varför inte? Eftersom din internethistorik är länkad till din enhet och IP-adress.

Du kan jämföra din IP-adress med din hemadress. Det är ett unikt nummer som är knutet till din internetanslutning. Allt du gör online kan därför spåras tillbaka till den här adressen. Och det är något du inte nödvändigtvis vill.

Virtuell kassako

Du kanske tror att du inte har något att dölja när du är online. Du gör ju inget fel, eller hur? Som med de flesta är du inte alltid medveten om vikten av att vara ospårbar online. Det är därför du inte reflekterar över internetsäkerhet och att stora företag tjänar pengar på dina personuppgifter.

Men integritet online är inte bara viktigt för forskningsjournalister som vill ha tillgång till blockerade webbplatser i förtryckande länder. Eller för aktivister och visselblåsare som vill avslöja korruption eller skandaler. Det är även viktigt för dig personligen.

Har du någonsin undrat över varför dessa Facebook-annonser eller Google-sökresultat passar dina preferenser så perfekt? Det beror på att internetleverantörer och teknikföretag som Google övervakar dina surfvanor och säljer dina data till annonsörer. De samlar in dina data online, säljer dem till andra företag som i gengäld bombarderar dig med irriterande annonser.

Om du bara visste hur mycket dessa företag vet om dig. För dem är du en enorm databas fylld med säljbar information. Pengar tjänas på det du gör och ser online.

Vill du verkligen vara Facebooks virtuella kassako?

Hackarnas paradis

Det är inte allt. Nuförtiden tenderar vi att glömma hur mycket data vi delar online. Men vi borde inse att vi lever i ett samhälle där vi i princip är hjälplösa utan internet. Vi är ständigt online och matar internet med känsliga data, till exempel kreditkortsnummer, identifieringsinformation till ditt bankkonto, professionella meddelanden och skattedeklarationer.

Men det finns ett problem. När du är ansluten till internet skickas dina data via ett oskyddat nätverk. Därefter kan de enkelt attackeras av hackare. Om dessa hackare får tag på dina data kan de ändra dina lösenord, ta bort känsliga filer och skapa falska konton. De kan även infektera dina system med spion- och utpressningsprogramvaror, vilket gör det möjligt för dem att kontinuerligt stjäla dina data eller till och med blockera din dator och dina viktigaste filer.

Föreställ dig nu att du är en hårt arbetande entreprenör. Undersökningar i Nederländerna visar att en av åtta företagare någon gång måste ta itu med cyberbrott: även de som tror att de är fullt förberedda och skyddade. Som en fotograf, som använde sig av en säkerhetsprogramvara, men blev fortfarande hackad. Under processen förlorade han alla sina fotografier och därmed hela sitt arbetskapital.

Kort sagt. Om du inte vidtar förstklassiga förebyggande åtgärder kan hackare lägga sina smutsiga tassar på dina data. Och det kommer de att göra om de får chansen.

Hur man förblir anonym online

Det finns många sätt att vara anonym online. Du kan försöka använda smeknamn, använda en oigenkännlig e-postadress, använda alias eller vara mycket uppfinningsrik när du använder dig av olika användarnamn. Och såklart ändra dem med några veckors mellanrum.

Men alla dessa trick bleknar i jämförelse med dessa två förstklassiga lösningar: att använda en anonym webbläsare och att använda ett VPN (virtual private network).

Ett VPN gör en internetanslutning säkrare och hjälper dig att förbli osynlig på internet. Så fort du installerar en VPN är din onlinenärvaro avskärmad och ingen kan spåra dina aktiviteter tillbaka till din bärbara dator, stationära dator eller smartphone. Företag kan inte använda dina data för egen vinning, och hackare kan inte fånga upp dina data och ta bort filer, ändra lösenord eller infektera dina enheter med skadliga programvaror. Det låter bra, eller hur?

Hur fungerar ett VPN?

Ett VPN är det mest kraftfulla verktyget för att vara skyddad online. Det ser till att ditt surfbeteende är osynligt och säkerställer en anonym surfupplevelse. När du använder ett VPN är du ansluten till internet via en VPN-server. Den här servern skickar alla dina data genom en krypterad tunnel, vilket gör din IP-adress och plats osynlig. Denna krypterade tunnel säkerställer att ingen hackare kan få tag på dina data.

Tillgång till allt

Brottas du med blockerade webbplatser om du inte vill dela med dig av var du befinner dig? Inga bekymmer, en VPN förfalskar din plats, vilket innebär att webbplatser inte kan spåra den faktiska IP-adressen och platsen du surfar från. Vilket innebär tillgång till allt innehåll!

Blockerar kända hot

Vissa VPN-tjänster hjälper också till att förhindra hot online och ser till att du surfar säkert på internet. De blockerar webbplatser som är värd för skadliga programvaror och phishing. De blockerar även annonser på alla webbplatser, vilket påskyndar din surfupplevelse.

Stäckkolla dina serier!

Problem som buffring kan också åtgärdas med hjälp av ett bra VPN, vilket kan vara användbart när du lider av långsamma anslutningshastigheter när du spelar eller när du är på YouTube och andra streamingwebbplatser.

Ett VPN ger dig också tillgång till streamingtjänster online. Som när du desperat vill sträckkolla din favoritserie utan att behöva prenumerera på Netflix. Vi säger inte att du borde men..

Hur fungerar det? Om du älskar att sträckkolla på serier på Netflix, men du har märkt att några av dina favoritprogram inte är tillgängliga i ditt land. Då kan du använda ett streaming-VPN för att ändra din plats. Detta gör det möjligt att titta på en geo-blockerad serie på Netflix medan du faktiskt myser ner dig på en annan kontinent.

Det omvända alternativet fungerar också. Som när du är utomlands och inte kan använda vissa streamingtjänster. Streaming när du använder ett VPN kan få det att verka som om du är hemma.

Skydd mot hackare

Ett VPN erbjuder det bästa skyddet mot intrång eftersom du är den enda som har nyckeln till data i den krypterade tunneln. Om en hackare på något sätt fortfarande får tag på data, finns det inte så mycket han kan göra med den informationen. Hackare måste länka flera datakällor för att faktiskt missbruka dem. Och det blir mycket mer komplicerat när du använder ett VPN.

Det betyder dock inte att du aldrig kan attackeras om du använder en VPN. Medan en VPN skyddar dig från skadliga anslutningar och webbplatser, kan den inte rädda dig från dina egna tanklösa handlingar. Du bör fortfarande vara försiktig, så kasta inte runt dina lösenord eller ladda ner skadlig programvara. Människor är och förblir den främsta anledningen till att system hackas.

Vilket VPN bör jag använda? NordVPN, såklart!

NordVPN är en av de mest populära leverantörerna, och av goda skäl. Vi har samlat några av dessa skäl nedan!

  • Säkerhet: NordVPN använder en AES 256-bitars kryptering, som är den tryggaste och säkraste krypteringen i världen. Det finns nästan ett oändligt antal möjliga koder som en hackare skulle behöva använda för att ta sig in. Dina data är helt säkra, precis som de data hos vissa myndigheter som använder NordVPN för att dölja topphemlig information. Dessutom tilldelar NordVPN en ny nyckel till dig när du loggar in, som om du är en helt ny användare varje gång. All data- och surfaktivitet från dina tidigare onlinesessioner är helt utplånade: en nystart varje gång.
  • En policy för loggnings-fri användning: medan ett VPN håller ditt internetbeteende dolt för omvärlden, kan VPN-leverantören naturligtvis fortfarande se vad du gör. Detta behöver inte vara ett problem, men vissa leverantörer använder sig av dataloggar, vilket innebär att de håller reda på dina data och ibland till och med tillåter att dina data används av de som är villiga att betala. Om du verkligen vill vara osynlig online är det uppenbart att du bör använda ett VPN som upprätthåller en strikt policy om att inte föra loggar. Som NordVPN. De samlar inte in och lagrar loggar kring användarens aktivitet.
  • Kill switch: en kill switch är skottsäker säkerhet. Det är den sista försvarslinjen som skyddar dina data mot oönskad exponering. Faktum är att det är ett av de bästa sätten att hålla sig säker online och dessutom har NordVPN automatiskt integrerat den i sin tjänst. Vad gör en kill switch? När anslutningen komprometteras eller kopplats från blockeras all trafik som lämnar din bärbara eller stationära dator. På så sätt finns det ingen chans att din IP-adress eller DNS-begäranden läcker ut. En kill switch påverkar inte kvaliteten av din anslutning, så du kan enkelt aktivera den permanent. En stor fördel? NordVPN låter dig styra vilka appar som blockeras under en komprometterad anslutning. Detta innebär att din kill switch blockerar alla riskabla appar under ett anslutningsfel, så att du fortfarande kan förbli online.
  • Hastighet: med NordVPN behöver du inte kompromissa mellan hastighet och säkerhet. Även om alla dina data förblir trygga bakom en vägg av innovativ kryptering, är din streaming-, surfning- och spelhastighet fortfarande snabb. De har en Quick Connect-funktion som gör det enkelt att röra dig online. Den här funktionen hittar automatiskt servrarna med de snabbaste hastighetsnivåerna och ansluter dig till dem.
  • Läckageskydd: Läckageskydd är naturligtvis en av de viktigaste funktionerna i ett VPN. Om ett VPN har programvarufel eller brister i webbläsarens säkerhet kommer din IP-adress, DNS-begäranden och alla dina surfdata fortfarande att vara blottade och kan missbrukas av hackare. NordVPN har en av de bästa läckageskyddsfunktionerna som finns och som blockerar oönskad exponering.
  • Annonsblockering: Japp, NordVPN har även en förstklassig annonsblockerare, som blockerar annonser och popup-fönster och håller dig säker från spårare, phishing-bedrägerier och onlineprofilering. Den är mycket viktig att ha nuförtiden och lyckligtvis har NordVPN en av de bästa tillgängliga barriärerna inbyggd i sin app. Den frigör till och med YouTube från irriterande annonser som får dig att vänta i evigheter på att sidor laddas.

Så prova på NordVPN! De har ett mycket prisvärt erbjudande och upp till 70% rabatt.

Hur använder jag mitt NordVPN?

Att installera NordVPN är en riktigt användarvänlig upplevelse. Deras mobil- och skrivbordsappar laddas ner snabbt och installationen är rätt enkel. Du behöver bara följa tre steg, så hela proceduren tar dig förmodligen mindre än fem minuter.

  1. Ladda ner VPN-appen: välj din prenumeration och ladda ner den app du föredrar. Om du laddar ner tjänsten till din mobiltelefon går du bara till Google Play eller App Store och söker efter "NordVPN". Om du laddar ner den till din dator går du till NordVPNs nedladdningssida och klicka på Ladda ner.
  2. Konfigurera ditt VPN: när du är i huvudmenyn trycker du bara på "Registrera dig" för att skapa ett nytt konto. Glöm inte att välja ett starkt lösenord för ditt VPN-konto.
  3. Anslut till en VPN-server: när du är färdig med registreringen kommer du att presenteras med en "Quick Connect"-knapp. Den här funktionen hjälper dig att automatiskt hitta den bästa tillgängliga servern. Du kan även klicka på en kartnål eller bläddra i serverlistan och själv välja den server du vill ansluta till.

På så sätt kan du enkelt byta plats och alltid använda de servrar som passar dig bäst. Glöm inte att lägga till dina önskade servrar i listan med dina favoriter!

Vill du anpassa dina inställningar så att din NordVPN fungerar perfekt enligt din smak? Då kan du klicka på kuggikonen, där du enkelt kan slå på och stänga av funktioner.

Råd nr 1: Se till att din kill switch alltid är påslagen!

Råd nr 2: Gör det till en vana att ansluta till ditt VPN varje gång du startar din enhet!

Anonymt VPN – en sammanfattning!

Vi hoppas att vi har övertygat dig om hur nödvändig en förnuftig online-attityd är. Återigen behöver du verkligen inte vara en visselblåsare, en politisk aktivist eller en civilist i en förtryckande regim för att vilja hålla din identitet privat. Anonymitet online är viktigt för oss alla.

Den verkliga världen

Inte bara för att ett bra VPN blockerar alla irriterande annonser och popup-fönster som saktar ner din internetanslutning. Och inte bara för att vi lever i ett samhälle där vi är praktiskt taget hjälplösa utan internet: vi är i princip tvungna att slänga ut våra mest känsliga data på internet, där det är sårbart för den som vill använda det för sin egen vinning.

Men också för att det finns någon form av finess i att förbli anonym. I den verkliga världen skulle vi inte springa runt och dela våra bankkontonummer med vem som helst som vill lyssna. Och vi skulle anse det lite misstänkt om en främling följde efter oss till vårt hem. Och vi skulle tycka om det ännu mindre om främlingen visste allt om våra intressen, prövningar och vedermödor.

Det skulle vara läskigt, eller hur? Men på sätt och vis är det exakt det som händer online. Det finns väldigt mycket du kan lära dig om någon genom att undersöka en annan persons webbhistorik. Fråga bara de stora företagen, det är exakt vad de gör om du ger dem chansen.

Inget att dölja? Jo, det har du

Okej. Du kanske inte har något olagligt att dölja. Men det är inte poängen. Det kan uppstå en stund i livet då du har något att dölja. Något du inte vill ska vara ute i det öppna, något du inte vill att andra ska veta. Och det är din rätt och ditt ansvar att inte låta nyfikna ögon se det. När du säger att du inte har något att dölja, säger du i huvudsak att det är normalt och okej för regeringen att övervaka din online-närvaro. Eller för stora företag att använda alla delar av dina personuppgifter för att bilda en större profil av vem du är. Det är det inte.

Och om det inte handlar om dig, så handlar det om de andra. I vilket fall som helst är ett starkt integritetsskydd en fråga om solidaritet. Internet i allmänhet, och sociala medier i synnerhet, gör det extremt enkelt att övervaka, lagra och spåra användardata. Många lider av det.

Låt oss göra det lite svårare för dem. Använd ett VPN.

Skicka ett SMS-meddelande
Läs mer om SMS:ande