Säker surfning: De 14 bästa sökmotorerna

Privata sökmotorer skyddar dig från hackare och oönskade annonser. Upptäck de bästa och ta reda på varför inkognitoläget inte duger.

Säker surfning: De 14 bästa sökmotorerna

När du tänker på en sökmotor, tänker du säkert på Google. Denna gigant är en av de största sökmotorerna i världen, men det betyder inte att den är den bästa. Faktum är att när du använder dig av Google så hjälper du för det mesta stora företag att tjäna pengar på dina internet-vanor.

Det är dags att hitta en sökmotor som respekterar din integritet och inte bombarderar dig med oönskade annonser!

Vad är privata sökmotorer?

Varje gång du söker efter något på Google så kommer Google att logga detta. Om du letar efter en adress i Google Maps kommer Google att veta om detta. Inte undra på att du får så många annonser. Sökmotorer som Google eller Bing bygger på en digital profil med dina internet-vanor och säljer dina data till tredje parter. Dessa parter kommer sedan att försöka övertala dig till att spendera pengar genom att bombardera dig med annonser och popup-fönster.

Privata sökmotorer kommer inte att göra detta. De samlar inte dina data och ger dig perfekta resultat på dina sökningar. De loggar inte dina sökningar eller dina rörelser på internet. De låter dina sökningar förbli säkra och anonyma. De är absolut ett perfekt alternativ till dina vanliga sökmotorer. De levererar på ett effektivt sätt utan den störande vanan av att logga allt du gör och invadera din integritet.

Kort sagt kommer privata sökmotorer att förse dig med pålitliga resultat och garantera dig en anonym surfnings-upplevelse.

Vad är ett inkognitoläge?

Du har förmodligen upptäckt att Google och andra vanliga sökmotorer även erbjuder ett inkognito- eller privatläge. Det är en form av privat surfning som inte lämnar lika många spår som vanlig surfning gör.

Inkognitoläget har sina fördelar. Om du till exempel surfar i det här läget glömmer din webbläsare din session så snart du stänger inkognitofönstret. Ingenting dröjer sig kvar i din surfhistorik och alla cookies du har skapat under din session raderas. Cookies är små bitar av data som loggar dina onlineaktiviteter och de är anledningen till att webbshoppar kommer ihåg vilka artiklar du är intresserad av, även flera dagar efter att du har besökt butiken.

Att surfa i privat läge kan vara användbart när du söker efter känsliga ämnen. Eller om du vill logga in på flera konton utan att behöva logga in och ut varje gång. Även om detta håller vissa aspekter privata, hjälper det inte särskilt mycket om du vill upprätthålla din anonymitet online under dina surfsessioner.

Naturligtvis är det bra att ditt privata läge raderar tillfälliga data, men det är först efter att du stänger din webbläsare. När du är mitt uppe i din surfning är allt du gör synligt för tredje parter. Webbplatser och internettjänster kan fortfarande följa dina onlineaktiviteter och länka dessa aktiviteter mellan olika konton och profiler.

När du till exempel loggar in på Facebook så vet Facebook vad du har gjort på andra webbplatser och justerar dess annonsering: även i privat läge. Spårningstekniken är mycket avancerad, vilket gör det nästan omöjligt att blockera dem, oavsett hur många privata metoder du kastar in i spelet. Även om du inte loggar in någonstans har webbplatserna du besöker fortfarande tillgång till din enhetstyp, webbläsardata och IP-adress. På så sätt kan de fortfarande ta reda på vad dina preferenser är och knyta detta till annan tillgänglig information om dig.

Så samtidigt som ett privat läge döljer dina onlineaktiviteter från webbläsaren du har använt, döljer det inte din surfning från din tjänsteleverantör. Det raderar inte heller filer som du har laddat ner.

Dina sökningar loggas och associeras med ditt konto, vilket gör det omöjligt att surfa anonymt.

De bästa privata sökmotorerna

Vi vet nu hur svårt det är att förbli osynlig på internet, även i privat läge. Det är därför uppenbart att endast en privat sökmotor kan spåra dig minimalt. Det du bör välja en sökmotor som är helt dedikerad till din integritet.

Vi har listat några av de bästa privata sökmotorerna. Dessa sökmotorer upprätthåller din integritet, utan att göra inskränkningar på kvaliteten av sökresultaten. De har även ett användarvänligt gränssnitt och erbjuder en anpassad upplevelse tack vare deras olika inställningsalternativ.

 • DuckDuckGo är en av de säkraste sökmotorerna. Den spårar aldrig dina sökningar och levererar samtidigt en högkvalitativ sökupplevelse. Detta beror på att den samlar resultat från över fyra hundra källor, som inkluderar Bing, Yahoo och Wikipedia. Den enda nackdelen med DuckDuckGo är att den använder din IP-adress för att leverera lokala resultat. Naturligtvis raderas din IP-adress omedelbart efter att du har fått resultaten, men vissa människor vill helst inte att deras adress används alls. Sammantaget är det en av de allra bästa privata sökmotorerna som finns, särskilt när det gäller deras användarupplevelse. Gå till DuckDuckGo.
 • Startpage är en kraftfull sökmotor som låter dig bläddra igenom en proxyserver så att webbplatser inte kan spåra din IP-adress eller plats. Du kan lägga till Startpage i din webbläsare, och den hämtar resultat från Google och levererar dem till dig. Du kan se Googles resultat utan att spåras av företaget. Tjänsten spårar inte någon av dina uppgifter, inklusive dina sökningar. Upplevelsen är mycket lik Google; även gränssnittet är praktiskt taget detsamma. Du kan enkelt söka på webben eller leta efter bilder och videor. Sökresultaten ligger mer i linje med Googles, så om du letar efter en privat version av Google: behöver du inte leta längre. Startpage levererar Google-liknande resultat utan att samla in dina data. Gå till Startpage.
 • Qwant garanterar att den inte registrerar någon användarinformation som används för annonsering. Den lovar även användarna att de inte fastnar i sin egen lilla bubbla, vilket innebär att sökresultaten inte är begränsade till dina surfvanor eller beteendeprofil. Detta innebär att även om du är inställd på högerriktad politik, kommer du fortfarande att få se sökresultat som motsäger dina allmänna övertygelser och vice versa. Sökmotorn är även mycket användarvänlig och kategoriserar dina sökresultat i flera praktiska kategorier, till exempel Nyheter och Sociala medier. Qwant-gränssnittet låter dig även begränsa dina resultat till nyheter, bilder, sociala medier eller videor. Dessutom kan du anpassa din hemsida för att till exempel visa trendiga ämnen. Även om Qwant inte skapar en användarprofil är det möjligt att registrera sig till sökmotorn och sedan skapa en profil själv. På så sätt kan du få anpassade annonser även om du fortfarande vill förbli privat när du surfar. Gå till Qwant.
 • WolframAlpha erbjuder expertkunskap för alla som letar efter information om människor, hälsa, ekonomi, musik, filmer, beräkningar med mera. Den använder inbyggda algoritmer, kunskapsbaser och AI-teknik för att leverera öppen kunskap om alla dessa ämnen, men den spårar aldrig vad du söker efter. Perfekt om du vill beräkna data, forskningsstatistik och hitta expertsvar på alla dina frågor. Gå till WolframAlpha.
 • Ecosia är en privat sökmotor baserad på Bing. Det bästa med Ecosia är att det är den första miljövänliga privata webbläsaren: den planterar träd medan du söker och stöder återbeskogning. I slutet av förra året hade totalt 116 miljoner träd planterats. Om du använder Ecosia kan du vara säker på att alla sökfrågor är krypterade och att inga externa spårningsverktyg används. Dessutom kan du stänga av all spårning som företaget erbjuder för att erbjuda dig personliga sökresultat och annonser. Gå till Ecosia.

Hur du använder en sökmotor på ett anonymt sätt

Om du vill minimera spårning måste du välja en webbläsare som inte gräver i dina data och som fokuserar på integritet. Bortsett från det är det alltid förnuftigt att använda ett pålitligt VPN när du ansluter till internet.

De grundläggande stegen för en anonym surfupplevelse:

 • Radera din sökhistorik varje gång du använder internet
 • Aktivera inkognitoläge för ett ytterligare skyddslager
 • Använd en privat webbläsare när du surfar på internet
 • Överväg att använda ett VPN för att kryptera din trafik och se till att tjänsteleverantörer inte kan spåra dig

Vill du veta mer om VPN? Läs mer om användningen och fördelarna med ett VPN.

Fullständig lista över sökmotorer som inte spårar dig

 • DuckDuckGo
 • MetaGer
 • Qwant
 • Mojeek
 • SearX
 • Startpage
 • Swisscows
 • Yahoo!
 • WolframAlpha
 • Ecosia
 • Yippi
 • Gibiru
 • Gigablast
 • SearchEncrypt
Skicka ett SMS-meddelande
Läs mer om SMS:ande